Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig.

Stadsreus op vlinderstruikDe afgelopen week verscheen in onze vlinderstruik naast veel vlinders ook een groot insect, zo'n 2 cm groot. Onduidelijk wat het was, een superwesp misschien?
Navraag bij deskundigen leerde dat het een zweefvlieg was die stadsreus wordt genoemd vanwegze zijn grootte. De latijnse naam is Volucella zonaria, zie de macro-opname van Wil Leurs.Stadsreus, Volucella zonaria (foto (c) Wil Leurs


De stadsreus is een zweefvlieg en wordt groter dan de meeste andere soorten zweefvliegen. De stadsreus kan een lengte van 2,5 centimeter bereiken. Hij leeft zoals alle zweefvliegen van nectar en stuifmeel. Het dier kan niet steken, maar lijkt door grootte en de kleuren wel enorm veel op de van een angel voorziene en agressieve hoornaar wesp (Vespa crabro).
Bijzonder is dat deze vlieg haar eitjes legt onderin een in gebruik zijnd wespennest. Om onopgehelderde redenen wordt de stadsreus niet aangevallen door de wespen en ook de uitgekomen larven worden met rust gelaten. De larven leven van afval en dode wespenlarven. Ze overwinteren in het dan door de wespen verlaten nest.
De zweefvlieg is afkomstig uit centraal en zuidelijk Europa, maar komt de laatste jaren regelmatig in ons land voor. Vanwege de voorkeur voor de stedelijke omgeving heeft hij de Nederlandse naam stadsreus gekregen. 

Meer weten over deze zweefvlieg?

- Lees op Wikipedia, weblink
- Reemer, M. (2008). Stadsreus steekt hoofd in wespennest. In R.M.J.C Kleukers, M Berg, & W van Strien (Eds.), Passie voor kleine beestjes, 33,3 jaar Stichting EIS-Nederland (pp. 48–49). EIS-Nederland, Leiden.( pdf-bestand bij Museum Naturalis)

 

Dit is een eerste stukje voor de nieuwe rubriek "Buurtnatuur".
Heb je ook iets bijzonders of leuks gezien in onze buurt en gaat het over groen of dieren?
Mail het aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., liefst met een foto erbij, via Twitter (@Badstratenbuurt) of Facebook mag ook. Dan krijgt de rubriek een vervolg.

BADSTRATENBUURT
De kleinste buurt
van Groningen
 

sluis mini
 

 

Nieuwsmail ontvangen?

Aanmelden of afmelden

Hier kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief (ongeveer 1x per kwartaal een overzicht van de gebeurtenissen) en/of voor onze nieuwsflitsen (melding bij nieuwe nieuwsberichten).
Uw e-mailadres wordt opgeslagen in onze database om de door u aangevinkte soorten mails te kunnen sturen. Uw e-mailadres wordt niet doorgegeven aan derden en wordt ook niet voor andere doeleinden gebruikt. U kunt zich te allen tijde uitschrijven door onderaan de mail te klikken op "Afmelden van deze meldingen". Uw e-mailadres wordt dan verwijderd uit onze database.

Like ons op Facebook